Якими є особливості приготування та переваги справжньої кави по-турецьки

Свіжоприготовлені напої на основі кавових зернят є улюбленим напоєм сотень мільйонів людей по всьому світу – від Австралії і до Північної та Південної Америки. Одними із перших поціновувачів напитку, що був приготовлений з зернят кавового дерева були племена, що проживали на території сучасної Ефіопії, саме звідти цей благородний напиток набув поширення в країнах Середнього та Близького Сходу, потім в Туреччині в країнах Європи. Якісна кава турецька, або кава по-турецьки є унікальним напоєм, який відрізняється своїм неперевершеним смаком, насиченістю та текстурою. На смакові характеристики кави також впливає спосіб її приготування та параметри, які визначають пропорції води, змеленої кави та цукру, який зазвичай присутній у рецептурі цього напою. 

В чому полягають корисні властивості кави

Справжні поціновувачі кави по-турецьки віддають перевагу напитку, що приготовлений виключно з використанням турецької турки для кави, більш прогресивні шанувальники з задоволенням п’ють каву, приготовлену з використанням прогресивних технологій. Використання турки чи кавоварки дозоляє експериментувати зі смаком та текстурою напою, розкривати нові грані її насиченості та неповторного аромату.

Завдяки медичним дослідженням сьогодні можна з впевненістю стверджувати, що напій на основі кавових зерен відзначається позитивним впливом на процеси, пов’язані з метаболізмом, зменшує ризик таких захворювань печінки, як цирозу та онкологічних хвороб завдяки дії хлорогенової кислоти, яка вирізняється антиоксидантними властивостями.

Помірне вживання кави відзначається протизапальною дією та водночас сприяє підвищенню рівню концентрації та уваги. Крім того, вживання напою з кавових зерен дозволяє успішно подолати депресію та пережити стресові ситуації, якими так багаті сьогоднішні реалії. Варто зауважити що корисні властивості кави є тільки за умови її помірного споживання – за рекомендаціями лікарів-дієтологів не варто пити більше, як три чашки кави впродовж дня.

Деякі з найбільш поширених способів приготування кави

Найбільш поширеним та водочас традиційним способом приготування напитку на основі свіжозмелених кавових зерен є використання традиційної посуди – спеціальної турки, яку зазвичай виготовляють з мідної пластини. Водночас задля забезпечення належних смакових характеристик напою його приготування варто робити тільки на основі якісних кавових зерен, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Для приготування однієї чашки кави по турецьки знадобиться:

  • 3-4 чайних ложки мелених кавових зерен, які потрібно засипати в турку та залити холодною водою;
  • поставити турку на вогонь та дочекатися коли напій почне закипати та підніматися до верхніх країв турки;
  • зняти турку з плати та перелити приготовлений напій в чашку, додаючи за смаком цукор та/або молоко.

Напій, приготовлений з кавових зерен вже давно немає жодних кордонів, а його смак та аромат можна відчути в будь-якому куточку світу.

Новостной сайт города Харьков