Упаковка для торту, тістечок та інших подібних солодощів захищає їх від деформацій, падіння, пилу та сміття. Також коробка не дає повітрю підсушувати продукт та запобігає його розтріскуванню при зберіганні без охолодження. Якісно запакований торт довше залишається прохолодним, тому не боїться транспортування без холодильного обладнання. Однак краще з цими задачами справляється паперова упаковка для тортов, аніж пластикова.
Переваги картонної упаковки над пластиковою
У 2024 році багато кондитерів продовжує тренд попереднього року та відмовляється від пластикових упаковок на користь паперових. Цьому сприяють такі фактори:
- Пластик усі звикли бачити в супермаркетах та асоціювати з чимось масовим, дешевим та посереднім за якістю.
- Упаковка з пластмаси більш тонка та чутлива до механічного впливу, тому гірше захищає продукт. Дно з цього матеріалу гнеться під вагою торта, і це небезпечно при транспортуванні.
- Картонні коробки мають більшу товщину, тому краще утримують температуру всередині та стійкіше переносять транспортування без деформацій.
- Папір — екологічний матеріал, який потім легше утилізувати за правилами. До того ж це дає можливість бізнесу доєднатися до тренду відповідального ставлення до навколишнього середовища.
Обираємо упаковку для тортів
Коробки з картону є в різних розмірах і форм-факторах. Упаковка має бути міцною, відповідного розміру та естетичною. Для цього паперові версії краще придатні, оскільки можна зробити якісний брендінг та оформлення на більшій площі в порівнянні з невеликою етикеткою на пластиковій тарі.
Переважно упаковки для тортів діляться на два різновиди:
- Для бісквітної продукції. Коробка має бути високою, адже самі торти зазвичай мають висоту від 10-15 см. Додатково треба передбачити запас для декору. Наприклад, для карамельних, шоколадних та пряничних прикрас потрібно ще 10 см зверху. Найкращим варіантом буде упаковка заввишки 25 см. Найчастіше такі торти важать 2-2,5 кг — вони мають діаметр приблизно 20 см, тому ширина або діаметр коробки мають бути 24-26 см.
- Для мусових тортів. Їх роблять зазвичай у силіконових формах: розмір найчастіше не перевищує 7 см у висоту та 20 см в діаметрі. Прикрашають такі торти ягодами або шоколадом, тому висота не дуже збільшується. Краще за все упаковувати їх у невисокі коробки зі стороною 25 см. В такому вигляді все буде пропорційним та органічним, справить гарне враження на покупця.
Для солодощів інших типів та розмірів обирайте упаковку, яка дасть по 2-3 см вільного місця з усіх боків та 3-5 см зверху.
Якою має бути підложка?
Основа, на якій розміщується торт, називається підложкою. На ній солодощі легше переносити в упаковку для тортов після приготування. Дно також стає витривалішим завдяки додатковому шару матеріалу. Картонну підложку вкривають гладким та щільним паперовим покриттям. Найпопулярнішими є білі, золотисті і сріблясті, перламутрові та чорні варіанти. Вибір кольору залежить від оздоблення торта: основа має доповнювати його, а не відволікати увагу.
Товщина підложки залежить від типу торта: для важкого бісквітного краще взяти основу 3 мм, а для легкого мусового — 1,5 мм. Невеликі багатоярусні десерти зручно розміщувати на картоні 2 мм, а от великим тортам підійдуть не паперові, а фанерні вироби. Діаметр або ширина підложки мають відповідати розмірам дна упаковки для тортів та бути на 4-6 см більше від розмірів десерту. Головне — подбайте про якість. Наприклад, в УкрСІЧ усі упаковки для тортов і підложки відповідають міжнародним стандартам, а ще тут можна замовити брендування.